Bisque van Gambas

  • 45min
  • 4P
  • Next level

Deze no-waste gamba bisque is zo heerlijk dat je echt nooit meer carcassen van gambas gaat weggooien, geloof me! Recepten maken van ingrediënten waar nog super veel smaak in zit, vind ik geweldig! In de koppen van de gambas zit de meeste smaak en dus ideaal om een twist te geven aan een klassieke kreeftenbisque. Dit is ook een minder dure versie, maar daarom zeker niet minder lekker. 

Ik bewaar mijn restjes gamba koppen en karkassen gewoon in de diepvries en spaar ze op tot ik er genoeg van heb om deze heerlijke bisque te maken. Ik maak hem extra feestelijk door af te werken met een tartaar van rauwe gamba’s en rivierkreeftjes. You gonna love this! 

Ingrediënten

Voor de bisque: 
800 g gamba koppen en karkassen
2 el olijfolie
2 grote uien
1 bol knoflook
1 lange chilipeper
3 wortelen
Tijm en laurier
1 blik gepelde tomaten
70 g tomatenpuree
1 l kwalitatieve visbouillon
1 klein glas witte wijn
60 g boter
70 g bloem
2 lente-uitjes
100 g gekookte rivierkreeftjes

Voor de tartaar crème van gambas: 
8 verse rauwe gambas, gepeld
125 g zure room
Peper en zout
2 zeer fijn gesneden lente-uitjes

Bereidingswijze

Verhit een gietijzeren pan en voeg de olijfolie toe.

Schil de uien, snijd ze doormidden en leg ze met de snijkant in de pan om stevig aan te kleuren.

Voeg de knoflook, chilipeper en wortelen in stukken toe en laat ook stevig aankleuren.

Voeg de karkassen, tijm, laurier, tomaten, wijn en visbouillon toe. Kruid met peper en zout. Meng alles goed en laat 25 minuten sudderen.

Zeef de soep en druk goed aan in de zeef om elke druppel jus eruit te persen.

Laat de boter schuimen in een stoofpot en roer de bloem er in één keer bij. Laat een paar minuten meebakken om de bloemsmaak te voorkomen.

Voeg de helft van de gezeefde bouillon toe en klop alles goed door elkaar tot je geen klonten meer hebt. Voeg daarna de rest van de bouillon toe. Heb je toch klonten? Gebruik dan een staafmixer.

Haal het darmkanaal uit de rauwe gambas en snijd ze fijn.

Klop de zure room lichtjes op met een mixer en meng er de fijn gesneden gambas en lente-uitjes door.

Verdeel de bisque in diepe borden en werk af met quenelles gamba tartaar, wat rivierkreeftjes en fijn gesneden lente-uitjes. Druppel er als laatst wat olie over.

Tips

  • Je kunt, voordat je de karkassen toevoegt, ook blussen met een shotglaasje cognac of armagnac.
  • De rivierkreeftjes kunnen vervangen worden door handgepelde garnalen.
  • Probeer de bisque ook eens te maken met het afval van handgepelde Noordzee garnalen.

De bisque van gambas kan op verschillende manieren bewaard worden om de smaak en kwaliteit te behouden:

In de Koelkast

  • Opslag: Bewaar de bisque in een luchtdichte container.
  • Houdbaarheid: Maximaal 2 dagen.
  • Opwarmen: Verwarm de bisque langzaam op laag vuur tot hij door en door heet is. Roer regelmatig om te voorkomen dat de bisque aanbrandt.

In de Vriezer

  • Opslag: Giet de bisque in een vriesbestendige container, laat wat ruimte over voor uitzetting en sluit de container goed af.
  • Houdbaarheid: Tot 3 maanden.
  • Ontdooien: Laat de bisque een nacht in de koelkast ontdooien en verwarm hem daarna langzaam op laag vuur tot hij door en door heet is. Roer regelmatig.

Tartaar van Gambas
Versheid: De tartaar van gambas is het beste vers te serveren en is niet geschikt om in te vriezen of langer dan een dag in de koelkast te bewaren.

Door deze bewaarinstructies te volgen, kun je langer genieten van je heerlijke bisque van gambas.