overnight oats Sofie Dumont Chef2
overnight oats Sofie Dumont Chef3

Overnight oats

  • 15min (+ 1 nacht rusttijd)
  • 1P
  • Easy

Havermout die je ’s avonds klaarmaakt om er ’s morgens ‘chillax’ van te genieten. Ik geef je een basisrecept mee en drie variaties. Bij mij hangt het er eigenlijk gewoon van af wat er in de fruitschaal ligt.

Ingrediënten basisrecept

50 g glutenvrije havermout (geen instant anders wordt het pap)
150 ml melk naar keuze
50 g yoghurt naar keuze,
mijn favoriet: Griekse of kokosyoghurt

Bereidingswijze basisrecept

Meng de havermout, melk en yoghurt in de kom goed door elkaar en zet een nachtje in de koelkast met een plasticje erover. Inderdaad, that’s it! Niks opwarmen ofzo, zalig toch!

Ik voeg er soms nog wat chiazaad of lijnzaad aan toe. Ik hou wel van de toffe textuur die dat geeft. Is de textuur nog wat te dik naar jouw smaak? Voeg dan nog wat melk toe. Te dun? Meer havermout. Meer is het niet. Zelf voeg ik niet te veel suiker toe, maar een lepeltje agave, honing of kokosbloemsuiker kan zeker. En dan wat kaneel, saffraan, kardemompoeder, vanille – je kunt het allemaal eens afwisselend toevoegen. Goed hè!

Ingrediënten

CHOCOLADE-BANAAN
de ingrediënten van het
basisrecept
1 koffielepel ongezoet cacaopoeder
1 banaan in schijfjes
het vruchtvlees van 1 passievrucht
1 koffielepel ahornsiroop
1 snufje fleur de sel
1 koffielepel sesamzaadjes
1 eetlepel vloeibare tahin

HONING-CRUNCH
de ingrediënten van het basisrecept
1 eetlepel chiazaad
2 eetlepels kokosyoghurt
1 kiwi in schijfjes
1 handvol noten, pitten en zaden
1 eetlepel honing
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel fijngesneden gember

FRAMBOOS-BESSEN-PRUIMEN
de ingrediënten van het basisrecept
1 handvol frambozen (evt. diepvries)
1 handvol rode bessen
1 pruim (zachte gedroogde kan ook als het niet het seizoen is)
1 koffielepel zwart sesamzaad
een paar frambozen
eventueel 1 koffielepel honing

Bereidingswijze

Chocolade-banaan-tahin bowl: Doe de ingrediënten van het basisrecept in een diep bord.

Roer er 1 koffielepel ongezoet cacaopoeder door en top met de andere ingrediënten.

Als je geen lopende tahin hebt, leng je die gewoon aan met wat water.

Bestuif met wat extra cacaopoeder.

Honing-gember-kurkuma-crunch bowl: Doe de ingrediënten van het basisrecept in een diep bord.

Roer er het chiazaad door en top met de yoghurt en kiwi.

Maak de krokante kurkumamix. (Je kunt die van tevoren klaarmaken en ‘s ochtends opwarmen.)

Doe 1 handvol zaden, noten en pitten (zonne- of pompoenpitten, lijn- of sesamzaad, kokosrasp… maakt niet uit!) in een koekenpan. Laat ze lichtjes opbakken zonder vetstof tot ze getoast ruiken. Meng met de honing, kurkuma en gember en bak nog een 2-tal minuten al roerend op middelhoog vuur. Verdeel over het bord.

Framboos-bessen-pruimen bowl: Plet een handvol frambozen in een diep bord (diepvries als het niet het seizoen is).

Schep daarop de ingrediënten van het basisrecept.

Top met de overige ingrediënten.

TIPS

Denk ook aan gebakken appeltjes of peer met kaneel, aardbeien in de zomer met wat geraspte chocolade erover, je favoriete granola…