Vegetarische hamburger met aubergine Sofie Dumont Chef2
Vegetarische hamburger met aubergine Sofie Dumont Chef4
Vegetarische hamburger met aubergine Sofie Dumont Chef3

Vegetarische hamburger met cheezy aubergine steak en zoete aardappelfrietjes

  • 45min
  • 4P
  • Easy

Hamburgers zijn altijd een winner bij kinderen, en als mama voeg ik graag extra groenten toe! In plaats van vlees gebruik ik een crunchy aubergine schijf, gepaneerd in cornflakes. Dit alles wordt afgemaakt met een verse hamburgersaus, een dikke schijf tomaat, sla, augurken en natuurlijk een plakje kaas voor die cheezy touch! Serveer met zoete aardappelfrietjes! Feest! 

Ingrediënten

Aubergine “burger”:
2 ronde aubergines
2 eieren
1 kommetje bloem
4 handjes ongesuikerde cornflakes, fijngemalen
Peper en zout
Droge kruiden naar keuze (bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflookpoeder)

Zoete aardappelfrietjes:
5 zoete aardappelen
1 el maizena
1 tl lookpoeder
1 kl olijfolie
1 tl currypoeder
1 tl paprikapoeder

Hamburgersaus:
4 el verse mayonaise
2 el gele mosterd
1/2 ui, fijn gesneden
1 el fijn gesneden zoete augurk
1 tl lookpoeder
1 kl paprikapoeder

Overige ingrediënten:
4 sneetjes cheddar
4 zoetzure augurken
1 grote tomaat, in plakjes
1/2 krop ijsbergsla
4 hamburgerbroodjes

Bereidingswijze

Aubergine steaks voorbereiden: Snijd de aubergines in dikke plakken van ongeveer 2 cm. Stoom deze plakken 5 minuten, dep ze droog en breng op smaak met peper, zout en eventueel wat kruiden.

Paneren van de aubergines: Vermaal de cornflakes fijn (bijvoorbeeld met een keukenmachine). Haal de aubergineplakken eerst door de bloem, daarna door losgeklopte eieren en vervolgens door de fijngemalen cornflakes.

Bakken: Bak de gepaneerde aubergines 12 minuten in een airfryer op 200°C of 20 minuten in een voorverwarmde oven. Voeg de laatste 2 minuten een sneetje cheddar toe op elke aubergineplak zodat de kaas kan smelten.

Zoete aardappelfrietjes: Snijd de zoete aardappelen in frietjes en meng ze met maizena, lookpoeder, currypoeder, paprikapoeder en een klein beetje olijfolie. Bak de frietjes 12 minuten in de airfryer op 200°C, tot ze knapperig zijn.

Hamburgersaus maken: Meng voor de saus de mayonaise, mosterd, fijn gesneden ui, augurk, lookpoeder en paprikapoeder in een kommetje.

Samenstellen van de burgers: Snijd de hamburgerbroodjes open en toast ze kort in een pan of broodrooster. Smeer de hamburgersaus op de onderste helft van het broodje, voeg een blaadje sla, een plak tomaat, de cheezy aubergine steak en augurken toe. Smeer eventueel nog een beetje saus op de bovenkant van het broodje en druk de burger dicht.

Serveren: Serveer de burgers met de zoete aardappelfrietjes. Smullen maar!

TIPS

  • Voor extra smaak kun je de aubergine kruiden met een mengsel van knoflookpoeder en paprikapoeder voordat je ze paneert. 
  • Voeg een scheutje sriracha toe aan de hamburgersaus voor een pittige twist. 
  • De zoete aardappelfrietjes kunnen ook in de oven worden bereid, bak ze dan ongeveer 25 minuten op 200°C. 
  • Aubergine steaks: Bewaar de gebakken aubergine steaks maximaal 2 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Om ze opnieuw knapperig te maken, kun je ze kort opwarmen in de oven of airfryer. Je kunt de aubergine steaks ook invriezen. Verpak ze goed in vershoudfolie of een diepvrieszakje, en bewaar ze tot 3 maanden in de vriezer. Ontdooi ze voor gebruik en bak ze opnieuw in de oven of airfryer. 
  • Hamburgersaus: Bewaar de zelfgemaakte hamburgersaus maximaal 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Invriezen wordt niet aangeraden omdat de textuur van de saus kan veranderen na ontdooien. 
  • Zoete aardappelfrietjes: Bewaar restjes tot 2 dagen in de koelkast en verwarm ze opnieuw in de airfryer of oven om ze weer knapperig te maken. Invriezen is mogelijk, maar de textuur kan zachter worden na ontdooien.