Mediterrane salade met quinoa, zongedroogde tomaten, olijven en artisjok

Favorieten

25min

Easy

Deze Mediterrane salade zit boordevol smaken en texturen—puur geluk op je bord! Met een mix van verse sla recht van het veld, knapperige quinoa en een heerlijke vinaigrette met mosterd, ansjovis en kappertjes is dit een echte maaltijdsalade. De combinatie van zongedroogde tomaten, olijven en artisjok brengt je zo in vakantiestemming, alsof we niet meer in België zitten! 

Ben je geen fan van blauwe kaas? Vervang die gerust door feta, mozzarella of gebakken halloumi. 

Deze Mediterrane salade zit boordevol smaken en texturen—puur geluk op je bord! Met een mix van verse sla recht van het veld, knapperige quinoa en een heerlijke vinaigrette met mosterd, ansjovis en ka ...
Meer lezen
Kitchen must haves
Ingrediënten

Wat heb je nodig?

Aantal: 4P

Salade: 

  • 150 g quinoa, gespoeld en gekookt 
  • 700 g gemengde sla (rucola, mizuna, bladsla, veldsla, barbarakers, …) 
  • 1 handvol zongedroogde tomaten, in stukjes 
  • 1 handvol olijven, gehalveerd 
  • 1 potje artisjokken op olie, uitgelekt en in stukjes 
  • 250 g blauwe Jersey-kaas (of alternatief naar keuze) 
  • 1 el kappertjes 

Vinaigrette met mosterd, ansjovis en kappertjes: 

  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt 
  • 1 el mosterd 
  • 2 el granaatappelmelasse 
  • 4 el olijfolie 
  • 1 tl zeezout 
  • 1 teen knoflook, geraspt 
  • Peper en zout naar smaak 

 

  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt 
  • 1 el mosterd 
  • 2 el granaatappelmelasse 
  • 4 el olijfolie 
  • 1 tl zeezout 
  • 1 teen knoflook, geraspt 
  • Peper en zout naar smaak 

Leaf
Make it veggie!

Laat de kaas en ansjovis weg en voeg extra kruiden en een scheutje citroensap toe aan de dressing.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Quinoa koken: Spoel de quinoa en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen. 

Sla voorbereiden: Was en droog de sla en verdeel over een grote schaal. 

Vinaigrette maken: Snijd de ansjovis fijn en meng met de mosterd, granaatappelmelasse, olijfolie, zeezout, geraspte knoflook, peper en zout. 

Samenstellen:  
Verdeel de quinoa over de sla. 
Voeg de zongedroogde tomaten, olijven, artisjokken en kappertjes toe. 
Verkruimel de blauwe kaas erover (of vervang door feta, mozzarella of halloumi). 

Mengen & serveren: Besprenkel de salade met de vinaigrette en meng goed. Serveer direct. 

Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.