Groenten en aardappelen bereiden: Schil de aardappelen en wortels, en snijd ze in grove stukken. Stoom ze samen gedurende 20 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de in stukken gesneden broccoli toe.
Erwten en sjalot bereiden: Snijd de sjalot fijn en fruit deze in wat boter. Voeg de ontdooide erwten toe en laat even meestoven.
Stoemp maken: Stamp de gestoomde groenten en aardappelen samen met de erwten tot een stoemp. Je kunt het geheel fijnstampen of wat grovere stukken (chunks) erin laten zoals Grace dat lekker vindt. Breng op smaak met zout en verdeel de stoemp over een ovenschaal.
Zalm bakken: Kruid de zalmfilets met peper, zout en kerrie (of andere kruiden naar smaak). Bak de zalm kort en krachtig aan beide zijden in wat boter of olijfolie, totdat de buitenkant mooi goudbruin is, maar de binnenkant nog sappig. Leg de gebakken zalm op de stoemp in de ovenschaal.
Mornaysaus maken: Bereid de bechamelsaus en voeg 150 g geraspte emmental toe om er een Mornaysaus van te maken. Giet deze over de zalm en stoemp in de ovenschaal.
Gratineren: Strooi de resterende geraspte kaas over de saus en gratineer het geheel 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C, totdat de bovenkant goudbruin is.
Serveren: Haal de ovenschotel uit de oven en serveer direct. Geniet van deze hartverwarmende ovenschotel vol groenten en zalm!