Upside-down ananascake met miso caramel

Favorieten

1u

Easy

Een sappige, luchtige cake met een verrassende twist: miso caramel! Deze upside-down ananascake is lekker zomers, licht en een tikje umami door die heerlijke karamelsaus. Gemaakt met verse ananas vooreen extra frisse smaak, maar met ananas uit blik lukt hij ook prima. Een perfect dessert bij een kop koffie. En geloof me: hij is makkelijker dan hij er uit ziet! Zeker als je zo’n fijne Ingenio-pan hebt, die gewoon van het vuur de oven in kan én een handig deksel heeft om restjes in te bewaren — ik hou van goed gerief!

Een sappige, luchtige cake met een verrassende twist: miso caramel! Deze upside-down ananascake is lekker zomers, licht en een tikje umami door die heerlijke karamelsaus. Gemaakt met verse ananas voor ...
Meer lezen
Kitchen must haves
Ingrediënten

Wat heb je nodig?

Aantal: 6P

Voor het cakebeslag: 

  • 180 g zelfrijzende bloem (of bloem + 1 tl bakpoeder) 
  • 1 snuifje zout 
  • 240 g Griekse yoghurt 
  • 100 g rietsuiker 
  • 2 grote eieren 
  • 80 g gesmolten boter 
  • 1/6 citroen (geraspte schil) + 2 el sap 
  • 60 ml melk 
  • 1 tl vanille-extract 
  • Optioneel: een handvol fijngehakte pecannoten 

Voor de miso caramel: 

  • 50 g fijne suiker 
  • 40 g boter 
  • 1 tl miso (shiro of rode miso) 
  • 1 el room 

Voor de topping: 

  • 1 rijpe verse ananas (of ananas uit blik) 
  • Een 12-tal amandelen 

Voor het cakebeslag: 

  • 180 g zelfrijzende bloem (of bloem + 1 tl bakpoeder) 
  • 1 snuifje zout 
  • 240 g Griekse yoghurt 
  • 100 g rietsuiker 
  • 2 grote eieren 
  • 80 g gesmolten boter 
  • 1/6 citroen (geraspte schil) + 2 el sap 
  • 60 ml melk 
  • 1 tl vanille-extract 
  • Optioneel: een handvol fijngehakte pecannoten 

Voor de miso caramel: 

  • 50 g fijne suiker 
  • 40 g boter 
  • 1 tl miso (shiro of rode miso) 
  • 1 el room 

Voor de topping: 

  • 1 rijpe verse ananas (of ananas uit blik) 
  • Een 12-tal amandelen 

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

1. Verwarm de oven voor 

Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). 

2. Maak de miso caramel 

  • Smelt de suiker in een droge pan op middelhoog vuur tot deze karamelliseert. Niet roeren, alleen eventueel lichtjes zwenken. 
  • Voeg de boter, miso en room toe zodra de suiker volledig gesmolten is. 
  • Roer goed tot een gladde caramel ontstaat. 

Tip: Gebruik een ovenvaste pan zoals uit de Ingenio-serie: handvat eraf klikken en zo hup de oven in! 

3. Bereid de ananas 

  • Schil de ananas en snijd in plakken van ongeveer 1 cm. 
  • Verwijder het taaie midden met een uitsteekvormpje. 
  • Leg 1 plak in het midden van de pan bovenop de caramel. Rangschik halve plakjes er rond en tegen de rand van de pan. 
  • Duw in de open stukjes enkele amandelen. 

4. Maak het beslag 

  • Klop de eieren los met suiker, vanille en zout. 
  • Voeg yoghurt, melk, citroensap en -zeste, en gesmolten boter toe. Meng goed. 
  • Zeef de bloem erbij en meng tot een glad beslag. 
  • Roer eventueel de gehakte pecannoten erdoor. 

5. Bak de cake 

  • Giet het beslag voorzichtig over de ananas. 
  • Bak gedurende 40 minuten op 175°C. Check met een prikker: die moet er droog uitkomen. 
  • Laat 5 minuten afkoelen en draai de cake dan om op een bord. Tik zachtjes op de bodem zodat hij loskomt. 
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.