Is baking soda hetzelfde als bakpoeder?
Baking soda is zuiveringszout of natriumcarbonaat. Van zodra het in contact komt met een zure vloeistof, zoals melk, olie of citroensap, gaat je beslag rijzen. Bakpoeder is reeds een combinatie van natriumcarbonaat en zuur. Bij gebruik van baking soda zet je je deeg best zo snel mogelijk in de oven. Het ene door het andere vervangen, raad ik af. Volg het bakrecept!
Wanneer zelfrijzende bloem gebruiken?
Zelfrijzende bloem bevat ook bakpoeder, in tegenstelling tot gewone bloem. Wil je pannenkoeken of cake bakken? Dan zal zelfrijzende bloem het beslag doen rijzen. Bij het bakken van brood komt dit niet aan te pas: in dat geval voeg je gist toe aan je deeg. Gewone bloem wordt dan weer gebruikt voor vloeibare bereidingen, denk maar aan bechamelsaus. Geen zelfrijzende bloem in huis? Combineer gewone bloem met wat bakpoeder!
Wat is het verschil tussen verse en droge gist?
Droge gist of instant gist kan je langer bewaren dan verse gist en hoef je niet eerst op te lossen. Je kan beiden gemakkelijk vervangen met elkaar. De ratio is één op drie: 1 zakje van 7 gram gedroogde of instant-gist is te vervangen door 21 gram verse gist.
Kan je bakken in de Airfryer?
Ja, hoor! Naast frietjes, kan je met de extra accessoires (cake blik, pizza pan en siliconen mat) ook gemakkelijk gebak of plaattaart bakken in de Airfryer. Je kan ook bakpapier gebruiken, zoals in de gewone oven. In de Airfryer bakt alles sneller, waardoor je best minder lang en aan een lagere temperatuur bakt. Doe zeker de test met een satéprikker of mesje om te zien of het deeg goed gebakken is. Probeer zeker eens mijn recept voor deze lekkere marmercake met pompoen en chocolade en of deze groentetaart met mosterd en tzatziki-burrata.
Hoe een ei vervangen?
Je kan een ‘flax egg’ maken obv chia en lijnzaad: Meng een el lijnzaad met een el water, laat even staan totdat het gelei wordt. Dit zorgt vooral voor de binding in gebak. Ook appelmoes of geprakte banaan kunnen hiervoor gebruikt worden. Voor de luchtigheid bij het rijzen van deeg: gebruik bakpoeder, baking soda of een mengsel van plantaardige melk met appelazijn. Aquafaba of het vocht van kikkererwten, is een vegan alternatief voor eiwit.
Kan je een recept vegan maken?
Ja! Vervang melk door een plantaardige variant zoals haver-, amandel- of sojamelk. Roomboter kan je vervangen door een plantaardige margarine, appelmoes of geprakte banaan. Honing is niet vegan, in de plaats gebruik ik vaak agave als zoetmiddel. Agar agar is een plantaardig geleermiddel, een ideaal alternatief voor gelatine. Maak je bakrecept extra creamy met kokos- of cashewroom! Ontdek ook mijn vegan bakrecepten: Vegan glutenvrije chocolate chip cookies en vegan banana cream pie
Hoe maak je crème au beurre?